Ezért válassz minket
Hol takarítunk
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
Kiadó Eladó
m2

Környezetbarát takarítás

A CYCLE kutatócsapata hogyan hozta létre a világ első újrahasznosított tisztítószerét?

Vissza
A CYCLE kutatócsapata hogyan hozta létre a világ első újrahasznosított tisztítószerét?

A CYCLE tisztítószerek mögött 10 éves kutatómunka áll. Különböző tudományterületekről érkező kutatók összehangolt munkájának eredményeként születhetett meg a világ első és egyetlen körforgásos tisztítószer családja. De mégis hogyan? 

Olvasási idő: 5 perc 
 

Mit kutattak eredetileg a CYCLE kutatói? 

A CYCLE kutatócsapata már több évtizede szennyvíztechnológiával és szennyvíztisztítási folyamatok fejlesztésével foglalkozott, amikor a szennyvíziszap hasznosításának lehetőségeit kezdték el kutatni. Azon dolgoztak, hogy egységnyi szerves hulladékból hogyan tudnának több biogázt kinyerni. 

Miért lett fontos a biogáz előállítása? 

A biogáz egy gázelegy, amely szerves anyagok biológiai lebomlásakor képződik, és zöld energiaforrásként hasznosítható. A szennyvíztelepeken a szennyvíziszap szerves hulladéknak számít és hatalmas mennyiségben rendelkezésre áll. Így adta magát a lehetőség: hasznosítsák minél hatékonyabban. Állítsanak elő szennyvíziszapból minél több biogázt, amely zöld, megújuló energiaforrásként áramot és hőt ad, és így a szennyvíztisztító telepek önfenntartóvá válhatnak. Hogyan lehetséges ez?

Hogyan lesz a biomasszából biogáz? 

Az értékes ásványokat és vegyületeket tartalmazó szennyvízalapú biomasszát a kutatócsapat kezeléseknek vetette alá: elkezdték baktériumokkal felfalatni. Olyan baktériumokkal, amelyek metánt termelnek. A metán ugyanis a biogáz alapját képezi. Ez egy természetes folyamat.  

„Az emberek a biomasszát hulladéknak tekintik,
de mi szervesanyagforrást, mikro- és makroalapanyagok forrását látjuk benne.”


A kutatócsapat tagjainak DNS-ében van a fenntarthatóság

Mit fedeztek fel a kutatók?  

A hatékony biogáz-előállítás tesztelései során a kutatók felfigyeltek egy érdekességre, amivel elkezdtek behatóbban foglalkozni. Azt ugyanis tudták, hogy amikor a baktériumok lebontják a szerves anyagokat, egy köztes állapotban savakat termelnek. Ezeket a savakat pedig a metántermelő baktériumok hasznosítják, így képződik a biogáz alapját adó metán. Feltételezték, hogy ha kontrollálni tudják a folyamatot, akkor ezeket a természetes savakat - mint amilyen például az ecetsav is -, vissza tudják nyerni, és hasznos termékeket tudnának belőlük készíteni. Csak később kristályosodott ki, hogy ezek a savak kitűnő tisztítószer alapanyagok lehetnek. Az elmélet megszületett, azonban a gyakorlatban is meg kellett mindezt valósítani. 

Mi lett az új küldetés? 

Új küldetést találtak: biomasszából biosavak, főleg bioecetsav kinyerése. Ez azonban nem ígérkezett egyszerű feladatnak, hiszen a biológiát akarták az ellenőrzésük alá vonni. Először is meg kellett tudni, hogy a savtermelő baktériumok milyen körülmények között érzik a legjobban magukat, és mikor a legaktívabbak.  Kiderült, hogy a savképző szakasz nagyon rövid ideig tart, és a kutatóknak a megfelelő időben kell közbelépniük. Évek fejlesztése alatt végül sikerült kinyerniük az értékes, organikus savakat. Magas hőfokon üzemelve, a biomasszának körülbelül a 40%-át tudták biosavak előállítására hasznosítani, a maradékot pedig biogáz termelésére fordítani. Később még vizet is ki tudtak nyerni a rendszerből. Így a tisztítószer-előállításhoz nem kellett a véges édesvízkészlethez nyúlni. Tehát semmi sem megy veszendőbe.

KÜLDETÉS TELJESÍTVE: 
A biomasszából biosavakat és vizet nyernek ki.  
Minden újrahasznosul teljesen hulladékmentesen. 


A reNEW technológia képes lenne Magyarország minden háztartását ellátni ecetsav alapú tisztítószerrel 

Mire képes a reNEW technológia? 

A reNEW technológia tehát sikeresen újrahasznosítja a biomasszát. Több értékes alapanyagot is képes kinyerni a szerves hulladékból: biosavakat és vizet tisztítószerek gyártásához, illetve jó minőségű alapanyagot szolgáltat biogáz előállításához. Az így szerzett zöld energiaforrás a rendszer üzemeltetéséhez is hozzájárul. Közben pedig csak azokat a baktériumokat tartja életben, amelyek hasznosak. 

Mire képes még a reNEW technológia?

Még nincs vége a történetnek. Mikro- és makroelemeket huminsavval együtt is ki tudtak nyerni a biomassza újrahasznosítási folyamata során. Ez az elegy remek növényi tápoldatként hasznosítható. Tehát egy újabb értékes alapanyagot adnak vissza a természetnek, miután megalkották a világ első újrahasznosított tisztítószerét.

Jelenleg is folyik további kutatás - fejlesztési munka, együttműködve az FCSM-mel. Nem lehet és nem is szabad megállni, hiszen a további fejlesztések jelentik a versenyképességük növelését a piacon.

Mi mindent értek már el a CYCLE tisztítószerek az első évükben? 

Milyen fogadtatásban részesültek a kutatócsapat által előállított, világelső tisztítószerek a piacra lépésük első évében? Hány üzletben és webshopban kaphatók már? Milyen független teszteléseken estek át? Milyen díjakat söpörtek be? Erről fog szólni a következő cikkünk. Ne maradj le! Iratkozz fel hírlevelünkre az oldal alján!

Vissza

Legyen Ön is elégedett ügyfelünk!

Kérje ajánlatunkat most!