Ezért válassz minket
Hol takarítunk
Szolgáltatásaink
Rólunk
Kapcsolat
HU EN
Hívjon minket!
Kiadó Eladó
m2

Fenntarthatóság

Hogyan váljunk „zöldebbé”?

Vissza
Hogyan váljunk „zöldebbé”?

Mindenkinek más a motivációja, hogy miért szeretne kisebb környezetterhelés mellett élni. Spórolás, egészségügyi okok, kevesebb mennyiségű szemét termelése, bármi lehet a kiváltó ok, a motiváció.

Olvasási idő: 4 perc 

Meg merem kockáztatni, hogy mindannyiunk életében jelen van ez az életmód, csak mindenki máshol tart a folyamatban. Van, aki csak a nejlonzacskókat cseréli le vászonra viszont van olyan is, aki már akár évek óta teljes zero waste módon él, és körülbelül egy befőttesüvegnyi szemetet termel egész évben. 

Mielőtt rátérünk néhány nagyon egyszerű tippre, szögezzük le, hogy ez nem egy lóverseny. Nem kell azonnal, mindent megváltoztatni. Apró, kis lépésekkel érdemes elindulni, így a lelkesedés is biztos megmarad. Keresd meg mi számodra a legegyszerűbben módosítható, amit szinte észre sem veszel és erőfeszítésbe sem kerül részedről. Legyen ez az első lépés, hogy ezen változtatsz. Ez lehet az, hogy lecseréled a zacskód, lecseréled a mosóport, elkezded külön gyűjteni a szemetet, nem vásárolsz felesleges dolgokat. Legyen ez bármi, kezd ezzel! 

 

1. A csapvíz iható! 

Gyakran hallani, hogy az ásványvíz minősége jobb, mint a csapvízé. Azonban ez csupán egy elterjedt tévhit. A fejlett országokban – köztük hazánkban is – a csapvíz minősége kiváló. Ez annak köszönhető, hogy Európában a csapvizet alaposan ellenőrzik. Ha pedig ez nem elég motiváció, akkor érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy a palackozott ásványvíz esetében az ár 90%-át a csomagolás teszi ki, így fizetünk valami olyanért, amit pár perccel később a kukába hajítunk. 

 

2. Vidd magaddal a saját bögréd! 

Bárhol kérheted a kávéd vagy teád saját újrahasználható poharadba vagy termoszodba, esetleg bögrédbe. Egy érdekes adat: az angoloknál napi szinten 8 millió elviteles pohár landol a szemetesben. Sajnos mi magyarok sem vagyunk túlságosan lemaradva, mert itthon is egyre „menőbb” elviteles pohárba kérni az italod és út közben elfogyasztani. 

Sajnos ezek a papír poharak, nem csak papírból állnak, hiszen be vannak vonva egy vékony műanyag réteggel, így akadályozva azt, hogy újra lehessen hasznosítani őket. Máris érdemes inkább a kedvenc termoszodba kérni az italt és azzal is ugyanolyan menő lehetsz. 

 

3. Papírtörlő helyett, mosható megoldás

Több mint 100 éve, az 1900-as évek eleje óta használjuk a papírtörlőket. A mögöttük álló kemény marketingnek köszönhetően terjedtek el, csak úgy, mint a palackozott vizek. Rendben, bizonyos esetekben higiénikusabb a papírtörlő (mint pl. kórházakban) de a hétköznapok során, háztartást vezetve teljesen el is hagyható. A pamut konyharuhák, pelenkák, kiválogatott ruhaneműk, de lényegében bármilyen mosható anyag ugyan olyan jó szolgálatot tesz! 

Nem kell kezdetben nagy világmegváltó lépésekben és változtatásokban gondolkodni, a lényeg, hogy kezdjük el, a többi pedig majd jön magától. Ha a témában még több inspirációra lenne szükséged, akkor ajánlom figyelmedbe az oldalon olvasható többi cikket, ami segít elindulni a zölddé válás útján! 

 

Szerző: Karász Alexandra

Vissza

Legyen Ön is elégedett ügyfelünk!

Kérje ajánlatunkat most!